HTML

Lery filmes blogja

Lery filmes blogja. Igyekszem kritikákat írni az álltalam látott filmekről, de persze nem az összesről. A filmeket 1-10-ig pontozom, vannak 11 pontos filmek, ezk túl azon, hogy tökéletesek, sokat is jelentenek számomra.

Friss topikok

Linkblog

2001: Űrodüsszeia

2007.10.20. 15:21 Lery .

Sok más jelen esetben fel nem tűntethető forrásból beszerzett drága pénzért megvásárolt film mellett megtekintettem a bejegyzéssel azonos címet viselő alkotást is. Mindenek előtt egy linket szeretnék bemutatni a témával kapcsolatban: egy Indexes fórum, a filmről
Nem mondom, hogy mindenki olvassa el feltétlenül, de akit érdekel, az persze nyugodtan megteheti. Na szóval, a filmről. Talán kijelenthetjük, hogy eleve nem lehet egy elhibádzott alkotás, ha emberek képesek róla ennyit vitatkozni... Nos, aki legalább a témaindító hozzászólást elolvasta, az láthatja, hogy egyesekben felmerül, hogy ez egy unalmas, túlságosan elnyújtott, mármár nézhetetlen film. Én nem gondolom így, de ezúttal nem szeretném a sárba tiporni azokat, akik másképp vélekednek. Egyfelől talán azért, mert nemrég én is azon az oldalon álltam, másrészt nincs abban semmi rossz, ha valaki épp nincs ráhangolódva a témára, mert bizony erre rá kell. Nos tehát, adott sok-sok ember, akik unalmasnak tartják ezt a művet, és őket ezúttal tényleg nem szeretném azok közé sorolni, akik csak akkor tartanak élvezetesnek egy filmet, ha sok lövöldözés, meg robbantgatás van benne, mert elsőre tényleg indokoltnak tűnhetnek az ilyen vádak. Ezeket igyekszem most megcáfolni. Figyelem! Nem fogok nagy okosságokat írni, akiket nem érdekelnek a filmek, vagy ez a film, meg úgy alapvetően az én véleményem, az nyugodtan zárja be ezt az ablakot.
Hogy unalmas-e, azt végülis mindenki döntse el maga, ebbe tényleg nem óhajtok belepofázni. Egyesek szerint azonban épp azért unalmas, mert túlságosan is elnyújtott, és simán meg lehetett volna csinálni 1 órával rövidebbre is. Nos, erről a véleményem a következő... Egy olyan film, ami lényegében a világűrről szól, nem lehet eléggé hosszú, elnyújtott, csöndes, és lassú. Mert a világegyetem bizony egy sötét, és végtelen hely, ahol többnyire egyáltalán nincsenek hangok, és nincs oxigén ami a tüzet táplálja, szóval a StarWars robbanásait, és sűvítő űrhajóit kizárhatjuk, ez egy egészen más műfaj. Ez a film hűen tükrözi, és nagyon hangulatosan ábrázolja a világegyetemet. Bizonyos jelenetekben egyáltalán nincsenek hangok, és el lehet mondani, hogy párbeszédek is alig vannak benne. Ez elsőre valóban furcsán hathat, főleg mivel az ember a "scifi" szó hallatán minimum űrcsatákat, és különös, emberiséget terror alatt tartó lényeket képzel el. Itt említeném meg, hogy a látványvilágra mellesleg még véletlenül sem lehet panasz. Szerintem ütősebb, mint a tíz évvel későbbi StarWars-é: egyáltalán nem nevezhető elavultnak. Az ember nem azt érzi, hogy jó az alapötlet, de a látvány annyira béna, hogy újra kéne forgatni a filmet ahhoz, hogy élvezhető legyen, sőt! Ezeket a megoldásokat talán azóta sem sikerült felülmúlni.
A végső következtetésem az, hogy talán "könnyű" olyan filmet készíteni, ami a földi hangulatokat adja vissza, mert lehet zenékkel, autókkal, nőkkel, tájakkal operálni, a világegyetem üres kietlenségét azonban csak ezen az elnyújtott módon lehet bemutatni. Természetes, hogy az ember nem lehet mindig ráhangolódva erre, de ha megpróbálunk elmélyedni egy kicsit a témában, akkor biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog a film, hiszen minden ember fejében ott motoszkálnak a világegyetemmel kapcsolatos kérdések...
És a film vége? Hát igen, én sem értettem. Lépések, amiket a közeljövőben szándékozok megtenni: a könyv elolvasása (mely egyébként a film után íródott), újramegtekintés, valamint eszmecsere azokkal, akik a filmet nem az utóbbi 20 évben látták először...
Egy nagyon komoly darabról van tehát szó, amit ugyan még én sem értettem meg teljesen, de látom, hogy ez a filmtörténet egyik legjelentősebb alkotása.

10/11

2001 Űrodüsszeia
(2001: A Space Odyssey)
Sci-fi / Művész, 1968 - angol-amerikai film

Rendezte: Stanley Kubrick
Főszerepben: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Robert Beatty, Douglas Rain

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: starwars scifi 2001 világűr stanley kubrick űrodüsszeia

A bejegyzés trackback címe:

https://deneverorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr25202125

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: asian cams 2018.05.31. 23:44:33

How much hydrocodone apap 5mg 325mg to get high - luilyjd

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása